Ramazanda Oruç ve Şeker Hastalığı

Ramazan ayında şeker hastaları kendilerine daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramis Çolak, "Diyabet hastalarının oruç tutabilirliği konusunda genel yasaklama ve genel izinler yerine, hastaya özel kararlar verilmelidir" dedi.

Prof. Dr. Ramis Çolak, Ramazan ayı dolayısıyla oruç tutmak isteyen şeker hastalarına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. "Ramazan ayında, Müslümanların oruç tutmaları Allah'ın emridir. Dini buyrukları yerine getirerek, herkesle birlikte aynı eylemin içinde olma hazzını yaşamak herkes gibi diyabetlilerinde hakkıdır. Ne var ki şekerlinin hastalığı oruca ters düşmekte, hastalıkları oruç tutmalarına mani olmaktadır" diyen Prof. Dr. Ramis Çolak, buna rağmen, bazı şeker hastalarının, orucu tutmama hususunda

tereddüde düştüklerini, oruç tutmadıkları takdirde günah işlemiş olacakları endişesine kapıldıklarını, hatta doktorlarının ikazına rağmen ısrarla oruç tutarak, sağlık yönünden kendilerini riske attıklarının görülmekte olduğunu belirtti.

DİYABET HASTALARINA ORUÇ YASAK MIDIR?

Ramazan ayı süresince dünyanın farklı coğrafya, ülke ve kültürlerine ait 40-50 milyon diyabet hastasının oruç tuttuğunun tahmin edildiğini bildiren Çolak, "Sayıca bu kadar büyük bir gruba beslenme konusunda ortak bir açıklama yapmak ve genel yaklaşımlar getirmek doğru değildir. Farklı diyabet tipleri olmakla birlikte, aynı tipteki diyabet hastalığının kişilerdeki yansımaları da birbirinden farklıdır. Bu nedenle diyabet hastalarının oruç tutabilirliği konusunda genel yasaklama ve genel izinler yerine,

hastaya özel kararlar verilmelidir. Kan şekeri iyi kontrol edilmiş ve ağız yoluyla alınan diyabet ilaçlarıyla tedavisini sürdüren hastalar ise düşük risk grubu altında sıralanabilir" şeklinde konuştu.

HANGİ DİYABET HASTALARI YÜKSEK RİSK TAŞIR?

Prof. Dr. Ramis Çolak, oruç tutmaları yüksek risk taşıyan hastaları şu şekilde sıraladı:

"Sıklıkla hipoglisemiye giren hastalar, hipoglisemilerini fark etmeyen hastalar, kan şekerleri iyi ayarlanmamış hastalar, Ramazan ayından hemen önceki dönemlerde ciddi diyabet koması hikayesi olan hastalar, tip 1 diyabet hastaları, hastalıklarının kontrolünü bozan ciddi akut hastalık yaşayan hastalar, kronik böbrek yetersizliği olan ve/veya diyaliz tedavisi gören hastalar, hamile diyabet hastaları, kan şekeri orta derecede yüksek olan hastalar, orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalar, yalnız

yaşayanlar diyabet hastaları, yaşlı diyabet hastaları ve bilinç durumunu etkileyen ilaçlar kullanan diyabet hastaları."

ORUÇ TUTMASI UYGUN OLAN HASTALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Oruç tutması uygun olan hastaların dikkat etmesi gereken hususlara değinen Çolak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Mutlaka evde kan şekeri takibi yapılmalıdır. Ciddi hipoglisemi veya hiperglisemi olursa mutlaka oruç bozulmalıdır. İki kez veya daha fazla hipoglisemi gelişirse oruç tamamen bırakılmalıdır. Herhangi bir enfeksiyon veya benzeri bir hastalık gelişirse kesinlikle oruç tutulmamalıdır. Günlük kilo takibi yapılmalı ve önemli kilo kaybı veya artışı tespit edilirse doktora haber verilmelidir. Her şeye rağmen şeker hastaları, Ramazan arifesinde, oruç tutma hususunda hekimine danışmalı önerilerini uygulamalıdır.

Dinimiz hangi hastaların oruç tutmaması gerektiği kararını hekimlere bırakmıştır. Bu nedenle şeker hastalarımızın oruç tutmaya karar vermeden önce doktorlarına durumlarını danışmalı, kontrol ve tetkikleri yapıldıktan sonra doktorlarının uyarıları doğrultusunda karar vermelidirler."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder