Çocuğa Ödev Ders Yapma Alışkanlığının Kazandırılması

Ödev ve ders yapma konusunda isteksiz bir çocuğa ödev yapma alışkanlığını kazandırmak sabır ve özen isteyen bir iştir. Aşağıda bu alışkanlığın çocuğa nasıl kazandırılacağı maddeler halinde sıralanmış.

Ödev yapma çocukta nasıl alışkanlık haline getirilir?

* Çocuğunuza ödev ortamı hazırlayın. Çocuğun ödevlerini ne zaman yapacağı, ne kadar süreceği ve nerede yapacağı belli olursa çocuk ödevlerini yapmada üşengeç davranmaz.

* Çocuğun ödev yapma zamanında TV vs. açık olmamasına dikkat edin.

* Eğer çocuğunuz ödevlerini özensiz sadece göstermelik yapıyorsa ödev için belirli bir süre belirlemek bu yanlış alışkanlıktan onu kurtarabilir.

* "Çocuğa "Ne çabuk bitirdin?", "Hadi çabuk odana geç ödevlerini kontrol et." şeklinde sürekli uyarılarda bulunmak ödeve karşı soğukluk duymasına neden olur.

* Ödev için gerekli malzemeleri önceden çocuğunuzla birlikte temin edin, ödevden önce masada hazır bulunmasını sağlayın.

* Çocuğunuz yaptığı ödevleri okula götürmede sık sık unutkanlık yaşıyorsa odasında "Ödev koyma köşesi" oluşturun. Akşamdan ödevlerini oraya bırakma ve sabahtan oradan alma alışkanlığını zamanla kazanacaktır.

* Siz olmadan ödevlerini yapmıyorsa, ödevlerini nasıl yapacağı konusunda önce yol gösterin, kendi başına yapması için süre belirleyin.

* Asla onun yerine ödevlerini siz yapmayın.

* Çocuk ödevlerini kasıtlı olarak yapmıyorsa bu durumun nedeni ailenin çocuğu yeterince motive edememesi ve çocuktaki özgüven eksikliği olabilir. Çocuk, "Zaten ödevlerimi yapsam da ailemin istediği başarıyı yakalayamıyorum." şeklinde düşünüp ödevleriyle uğraşmayabilir.

* Ödev yapmadığında çocuğa hakaret, aşağılayıcı sözlerle ceza vermeyin.

* Anne-babanın çocuğa gülümsemesi, onun çabasını övmesi çocuk için en büyük ödüldür. Bu yüzden ödevleri maddi bir ödüle bağlamayın.

* Çocuklar en iyi oyunla öğrenirler. Ödevlerin içine biraz oyun katın.

* Ödevin ne yarar sağladığı her defasında çocuklara anlatılıp ödev yapmaya motive olmaları sağlanmalıdır.

Ödev ne kazandırır?

Ödevlerini düzenli yapan çocuklar yapmayanlara göre okul hayatında her zaman daha başarılı olur. Ödev başarıda istikrarlı olmayı yani başarının her zaman devam etmesini sağlar.

Ödevlerle çocuğun ne kadar öğrenip öğrenmediği tespit edilir.

Öğrenilenlerin tekrarının yapılmasını sağlar, unutmayı engeller.

Çocuğa zaman planlaması yapmasını öğretir.

Sorumluluk duygusunun gelişmesini ve başladığı işi bitirme alışkanlığını çocuk, ödev sayesinde kazanır.

Filiz Türkdoğan / Fatsa Özel Dolunay İlköğretim Okulu Rehber Öğretmeni

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder