Britanica ve Türkiye Haritası

Bir zamanlar gazete promosyonu olarak hemen hemen her eve giren Britannica Ansiklopedisi büyük bir skandala imza atarak 2008 baskısında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini Kürdistan diye gösterdi. Adamlar gayri resmi dile getiriyorlardı artık resmen niyetlerini açığa vuruyorlar!

Geçmiş yıllarda gazetelerin yaptığı promosyonlarla hemen hemen her eve giren "Britannica Ansiklopedisi" 2008 baskısında Güneydoğu'yu Kürdistan'a ait göstererek gerçek yüzünü ortaya koydu. İnternette ingilizce olarak yayınlanan ansiklopedide Diyarbakır, Van, Bitlis sözde Kürdistan toprağı olarak gösteriliyor.

Ayrıca haritada kürt kökenli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Türkiye'nin İç Anadolu kesimlerinin bir kısmı ve İstanbul'un bir kısmı yine Kürdistan toprağı olarak gösteriliyor.

www.britannica.com adresiyle internet üzerinden yayınlanan baskısında ansiklopedide, Kürdistan'ın 191 bin 660 kilometrekare alan üzerine kurulu olduğu belirtildi.

Britanicca, "Kürdistan'ın en büyük şehirleri Türkiye'de Diyarbakır, Bitlis ve Van, Irak'ta Erbil, Musul, Kerkük ve İran'da Kermanşah, Mahabad ve Sanandaj'dır" ifadeleri kullanılıyor.

Ansiklopedide, Türkiye, Irak, İran ve Suriye'nin dağlık bölgelerinin Kürtler tarafından mesken tutulduğu iddia edildi. Ansiklopedide ayrıca "1920'de imzalanan Sevr Antlaşması'nda bölge Kürtlere bırakılmak istense de bu asla onaylanmadı." gibi bilgilerde göze çarpıyor.

En sık ziyaret edilen arama motoru Google'ın uydu görüntülerini aktardığı programı Google Earth'te de Britannica'nın çirkin ifadeleri yer buldu. Bir Google Earth kullanıcısının Kars ve Muş üzerinde işaretlediği noktalarda Kürdistan'ın Türkiye'de 190 bin, İran'da ise 125 bin kilometrekare alan üzerinde var olduğu da ileri sürülüyor.

Güncelleme:
Yorumlarda arkadaşın birisi direkt linki verdi, sağolsun. İşte o harita:
britannica.com


Kaynak:
zaman.com.tr

8 yorum:

Adsız dedi ki...

ben bunu 2 sene önce gördüm söyledim yeni değil...

haritaları basmaya bile başlamıştı şerefsizler..

neyseki şu operasyonlar başladı da sahipsiz olmadığımız görüldü..

Adsız dedi ki...

Evet haklısın ama o zamanlar bu kadar cüretkar değillerdi. Şimdi İstanbul'u bile haritanın içine atmışlar!

Adsız dedi ki...

Asparagas haber bu amacı tansiyon hastalarını öteki cennete göndermek, Britanika faciasının doğrusu şu linte yazıyor:
http://www.karalahana.net/index.php?option=com_content&task=view&id=2375&Itemid=62#usercomments

Adsız dedi ki...

Bunu, maalesef, sadece Britanica yapmıyor; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en saygın düşünce kuruluşları dahi artık bu haritayı çekimeden yayınlayabiliyor. Hatta subaylarımızın katıldığı toplantılarda kullanma cürretini dahi gösterebiliyorlar. Bu noktada umarım avuçlarını yalarlar, bizim alacak bir Kerkük'ümüz var ama onlara verecek bir tek çakıl taşımız yok!!

Adsız dedi ki...

Yavura yalanıpta bu ülkeye göz göre göre hainlik yapanlara lanet olsun!

Adsız dedi ki...

Ben bi kürt sempatizanı değilim baştan söyliyim, hatta tam tersi sevmem kürtleri çok çektim kendilerinden. Internetten okuduğum hiçbişeyi sorgulamadan kabul etmem. Ancak ODTU kütüphanesinin britannica.com da FULL PREMIUM ACCESSi var, burdan baktım bahsedilen şeyler yazmıyor. Belki yeni değiştirmiş ya da basılı kopyalarında böyle geçiyor olabilir.

Adsız dedi ki...

İnternet sitelerindeki haritadan bahsediliyor haberde. İlk çıkan sayfada "kurdistan" diye arattırılınca en aşağıda küçük bir harita koymuşlar. Dur linki de vereyim:
link

Adsız dedi ki...

Sanırım bu Areas of Kurdish settlement in Southwest Asia (GÜNEYBATI ASYADAKİ KÜRT DAĞILIMI ALANLARI)cümlesinin ingilizcesi.Yani İstanbul"da bile var yeşillik.Yinede yanlış anlamaya açık bir harita...

Yorum Gönder